Semnificația pietrelor semiprețioase- minuni strălucitoare ale Mamei Natură din medicina alternativă

Semnificația pietrelor semiprețioase - minuni strălucitoare ale Mamei Natură din medicina alternativă

Echipa Druzy

|

|

11 min

În adâncurile întunecate și ferecate ale subteranului pământesc, ascunse sub straturi de piatră și de rocă minerală, se află comorile din cufărul blândei Mame Naturi: pietrele semiprețioase. Fiind asociate drept simboluri ale frumuseții și eleganței (atunci când sunt purtate ca bijuterii), frumoasele nestemate colorate în sute de nuanțe pastelate sau străvezii de violet, mov, alb-perlat, albastru-safir, auriu, verde-smarald și de roșu-aprins poartă energii străvechi și importante pentru echilibrul zilnic al fiecărei persoane în parte.

Semnificația pietrelor semiprețioase- minuni strălucitoare ale Mamei Natură din medicina alternativă
Brett_Hondow pe Pixabay

Făurită în jurul unor povești de mii de ani, popularitatea pietrelor semiprețioase a atras omul către misterul și strălucirea lor, iar experimentarea cu cristale a condus la dezvoltarea și cizelarea cristalo-terapiei drept pseudo-știință și variantă secundă a medicinei tradiționale. Fiecare cristal, indiferent de tipul și de mărimea lui, are o compoziție chimică distinctă, poartă un mesaj și conferă omului beneficii pe plan emoțional ori fizic: de la o echilibrare emoțională, stimulare a creativității și concentrării, până la detensionarea grupelor sangvine și musculare. Așadar, continuă să lecturezi acest articol pentru a descoperi uimitoarele proprietăți și utilizări variate ale pietrelor semiprețioase, adevărate miracole naturale!

1. Pietre semiprețioase, semnificații fascinante din marele atlas geologic al istoriei grecilor și egiptenilor antici

Isoria pietrelor semipretioase
Brett_Hondow pe Pixabay

Cristaloterapia - sau vindecarea prin intermediul cristalelor - este o practică pseudoștiințifică axată pe vindecarea trupului prin expunerea lui unor cristale care pot impulsiona energiile pozitive ale corpului și reduce pe cele negative. Prin cristaloterapie se pot debloca chakrele corespunzătoare unor puncte energetice ale gâtului, capului, pieptului, mâinilor etc.


Din punct de vedere istoric, cristaloterapia a fost prezentă în cultura și tradițiile mai multor popoare antice: greci, egipteni, sumerieni.


În Grecia Antică, filosoful Platon scria despre uzul cristalelor pentru telepatie și citirea gândurilor de către locuitorii defunctului oraș înghițit de ocean, Atlantida. Elenii antici credeau, de asemenea, că pietrele de cuarț au fost cândva apă care a înghețat în timp, însăși denominația cuvântului „cristal” derivând din grecescul „krýstallos”, ce înseamnă „gheață”.

Meditatie cu piatra de ametist
Poză de Mikhail Nilov pe Pexels
  • Ametistul era piatra semiprețioasă cea mai apreciată de locuitorii Eladei antice și era purtată sub formă de amuletă în jurul gâtului, aceștia crezând că îi va apăra contra beției și mahmurelii dionysiace. Mai mult decât atât, numele de „amethystos” se desprinde din expresia antică elenă pentru „dezintoxicat”.

Egiptenii antici, în schimb, se foloseau de cristale (pe care le excavau din minele regatului lor) pentru bijuterii și regalia. În domeniul medical, ei credeau în puterea metafizică a cristalelor și minereurilor prețioase și semiprețioase. Spre exemplu, un scarabeu sculptat din piatră de lapis lazuli era plasat în mormintele egiptene, în proximitatea mumiei decedatului pentru a-l proteja în călătoria lui fluvială spre „Câmpia de Stuf”, spre Edenul lor. În afara figurinelor de scarabei, de babuini, pisici sau hipopotami, egiptenii antici se utilizau de cristale pentru protecție (turcoaz, carneol, malachit și lapis lazuli) pentru confecționarea de amulete ocrotitoare. Este demn de menționat faptul că forma, culoarea, tipul pietrei și ornamentistica ei contribuiau la forța de protecție a amuletei.

Carneol pietre rulate
druzy.ro
  • Piatra de carneol era prelucrată și extrasă din minele egiptene pentru realizarea de amulete, brățări, lănțișoare și figurine închinate în cinstea deității solare Ra. Această piatră era combinată (ca bijuterii) cu lapis lazuli și turcoaz, pentru un surplus de protecție și energie pozitivă, crezându-se că proteja copiii de accidente în timpul jocurilor lor (zgârieturi, julituri, entorse etc.). 
Lapis Lazuli pietre semipretioase
Poză de WebLab24_Siti_Web pe Pixabay
  • Lapis Lazuli a fost cea mai apreciată și valorizată piatră semiprețioasă din Egiptul Antic datorită coloritului ei unic (de indigo cu fâșii aurii) ce amintea egiptenilor de personificarea minerală a raiului. Cunoscut drept „regina cristalelor” sau „cel de-al treilea ochi”, lapis lazuli era întrebuințat în confecționarea de bijuterii și de accesorii pentru elite și dinastia de faraoni, în cosmetică și în decorarea statuilor de zeități (culoarea ochilor lor era redată prin lapis lazuli).
Malachit pietre semipretioase
Poză de yana_tik pe Pixabay
  • Malachitul, un cristal de culoare verde, era piatra sacră a zeului Osiris, deitate a transformării, regenerării și a Tărâmului de Apoi. În aproape toată iconografia egipteană cunoscută, Osiris este reprezentat cu chipul verde, un simbol coloristic și mitologic al mitului uciderii sale de propriul frate Seth și al învierii și imortalității sale pecetluite de curajoasa și loiala lui soție, Isis. Astăzi, la ca în cazul poveștii lui Osiris, malachitul poate fi folosit pentru a elibera corpul și mintea de energiile nefolositoare și neprielnice lui.
Turcoaz pietre semipretioase
Poză de Curious_Collectibles pe Pixabay
  • Turcoazul este o piatră extrem de eficientă în protecția ta. În Egiptul Antic, era un simbol al divinității iubirii, frumuseții și artelor Hathor. Turcoazul natural era extrem de rar în Egipt, astfel că era rezervat numai regalității datorită proprietăților lui serene de influențare a discursurilor în cadrul comunicării oficiale, dar și de înfrumusețare a purtătorului lui/ ei.
 

2. Pietre semiprețioase: semnificație și proprietăți energetice

Cuart de stanca pietre semipretioase
Poză de Kira auf der Heide pe Unsplash

După cum am precizat și mai sus, pietrele semiprețioase au fost extrem de apreciate din timpuri străvechi grație energiilor lor vindecătoare, protecției împotriva spiritelor rele și viciilor, ajutorului în înfrumusețare, dar și mulțumită capacității lor de influențare a stării de spirit și echilibrului energetic al purtătorului „în bine”.


Iată, mai jos, câteva informații despre beneficiile și proprietățile energetice ale unor binecunoscute minerale semiprețioase: 

  • Ametistul: o nuanță calmantă de violet scânteietor

O varietate de cuarț, ametistul este considerat o piatră protectivă datorită legendei mitologice a fecioarei Amethysta. Aceasta a fost curtată de zeul vinului și nebuniei, Dionysos, dar nedorind să-i răspundă avansurilor mârșave, i s-a rugat lui Artemis pentru protecție divină. Zeița a transformat-o într-o statuie de cuarț, pe care un decepționat Dionysos a stropit-o cu vin, conferindu-i nuanța de violet.


Ametistul este o piatră a spiritualității și succesului în toate domeniile de activitate, ce face parte din categoria cristalelor pentru spiritualitate. El protejează purtătorul împotriva gândurilor malițioase și negative, contra blestemelor și deochiurilor, accidentelor rutiere, pericolelor cotidiene, spiritelor rele, atacurilor și șocurilor psihice, trădării și decepțiilor sentimentale și în dragoste. Este adesea recomandat unui purtător lipsit de încredere în sine, care are nevoie de un sprijin emoțional și spiritual în momente dificile, atunci când se simte amenințat de un pericol iminent (aceste cristale pentru spiritualitate de ametist fiind potrivite mai ales pentru copii, studenți, femei însărcinate și bătrâni). Specialiștii în cristaloterapie încurajează acestei categorii de persoane portul unei amulete de ametist, deoarece aceasta este capabilă să absoarbă gândurile și farmecele spiritelor rele. Îți poți da seama dacă cineva ți-a purtat un gând rău dacă culoarea ametistului și-a schimbat intensitatea.

Geoda ametist
Poză de Camille Cox pe Unsplash

Ametistul aduce un aport benefic de stabilitate, rezistență, pace interioară, fericire, iubire și recunoaștere în viața purtătorului lui, reducând substanțial stările de agitație, de debusolare, depresie, lipsă de comunicare, apatie, furie și problemele cu visele rele.


Din punct de vedere medicinal , ametistul este indicat suferinzilor de insomnie, de diabet (echilibrează glicemia), de dureri acute de cap, celor cu probleme ale sistemului digestiv, ocular, dermatologic (păr), endocrin și central nervos. Practic, ametistul absoarbe și canalizează angoasa și durerea în interiorul lui și ajută la o vindecare cât mai rapidă a convalescenților. 

  • Cuarțul roz: piatra iubirii necondiționate
Cuart roz pe o carte
Poză de Susanna Marsiglia pe Unsplash

Reflexiile trandafirii ale cuarțului roz sunt cele care încurajează o deschidere a inimii purtătorului către iubire și promovează acceptarea de sine, compasiunea și înțelegerea cu cei din jur. Cunoscut drept „cristalul universal”, cuarțul roz este unul dintre cele dezirabile și încântătoare cristale de pe mapamond. Culoarea sa pală și pastelată emite energii pozitive care ajută în eliminarea stării de nervozitate și deschide o punte de conexiune cu chakra purificatoare a inimii. O piatră semiprețioasă, simbol încă din Grecia Antică a iubirii eterne, cuarțul roz face parte din categoria de cristale pentru iubire , dar și de cristale pentru relații .

În plan emoțional , cuarțul roz ajută purtătorul să obțină acea stare de calm și de echilibru pacificator și amoros scontat. Cristalul încurajează pe cei care cred în proprietățile sale miraculoase să aibă încredere în propriile forțe și îi ghidează pe o cale pavată de bucurii și fericire.

Spiritual , cuarțul roz manifestează o energie purificatoare aurei, acțiune ce maximizează starea de armonie interioară, pacea cu sinele și în relațiile cu cei din jur, inspiră o atitudine de compasiune generală și favorizează o înțelegere a celorlalți mult mai bună.


Cristalul de cuarț roz este un bun aliat al afecțiunilor dermatologice . Adaugă cristalul într-un recipient cu apă și poziționează-l sub lumina magică a lunii. Chipul trebuie apoi spălat cu acest elixir care va ajuta tenul să se curețe de imperfecțiuni, de coșuri sau de linii fine. 

  • Aventurinul verde: nestemata norocului și a abundenței
Aventurin pietre pentru meditatie
Poză de Content Pixie pe Unsplash

Aventurinul verde este cea mai norocoasă piatră din atlasul geologic al cristalelor magice și vindecătoare! Energia lui debordantă valorifică purtătorului viitoare succese în afaceri, dar și oportunități în carieră, în viața de cuplu și de familie. Pe site-ul nostru, poți descoperi atât variante mini de pietre de aventurin, cât și brățări, obeliscuri și pandantive elegante potrivite unui copil strălucit, femei de succes sau soț muncitor.


Făcând parte din categoria de cristale pentru prosperitate , aventurinul promite purtătorului lui beneficii vindecătoare importante cum ar fi:


La nivel spiritual , el insuflă unei persoane calitatea de lider la locul de muncă, ajută purtătorii în finalizarea promptă a task-urilor dificile de la muncă datorită proprietăților lui norocoase, valorifică prosperitatea și productivitatea, influențează „biophilia” sau apropierea omului de natură și descoperirea adevăratei iubiri la timpul potrivit.


Mental , aventurinul intensifică starea de calm a trupului și minții, temperează accesele de furie, îmbunătățește focusul și atenția purtătorului (foarte indicat școlarilor) și reduce gândurile obsesive și predispozițiile suicidale.


Dintr-o perspectivă medicală , aventurinul accentuează procesul de vindecare a corpului uman și ajută în blocarea radiațiilor toxice electromagnetice emise de dispozitivele electronice casnice sau de la serviciu, ameliorează afecțiunile dermatologice și protejează inima contra unor boli sau a unui infarct miocardic subit. 

  • „Piatra fericirii” sau Citrinul
Geoda citrin
Poză de Dieter444 pe Pixabay

Cunoscute după apelativul de cristale pentru fericire , pietrele de citrin emană o energie caldă, solară și vibrantă în interiorul locuinței sau purtătorului, stimulând în același timp bucuria, gândurile pozitive și buna dispoziție. Acesta este foarte indicat celor care aspiră la idealuri mărețe, la succes și abundență în toate domeniile și activitățile propuse.


O piatră solară, culoarea și energia magică a citrinului ajută mai ales în problemele spirituale. Citrinul valorifică curajul și încrederea în sine; promovează norocul; ajută purtătorul să-și îndeplinească visurile prin puterea manifestării pozitive; impulsionează creativitatea în activitățile cotidiene de la locul de muncă sau școală etc.


Emoțional , piatra de citrin ajută purtătorul să alunge gândurile depresive; să înțeleagă mult mai bine anumite concepte și evenimente din viața sa; amplifică curajul și energiile pozitive atunci când sunt necesare: voință, îndrăzneală și disciplină în domeniul de activitate.


Pentru trup , citrinul acționează în ajutorul corpului prin reducerea cazului de boli degenerative și susține organele sistemului digestiv și inima. Alte efecte tămăduitoare ale citrinului sunt și cele de: ameliorare a durerilor menstruale, îndepărtare a celulitei (prin masaj terapeutic cu un roller), contracarare a problemelor cu diabetul, anemia, aciditatea gastrică ș.a. 

 

3. Influența pietrelor semiprețioase: sfaturi de integrare a cristalelor în decorul căminului

Decor camin cu cristale
Poză de avery klein pe Unsplash

Cristalele pot fi integrate cu ușurință în decorul locuinței, ele putându-te ajuta să creezi o atmosferă feerică și un mediu armonios și benefic sănătății fizice și emoționale a întregii familii.

  1. În sufragerie sau alte camere: Plasează cristalele semiprețioase (ametistul, cuarțul roz sau aventurinul) în aceste încăperi pentru a promova și induce o atmosferă calmă și iubitoare. Aceste pietre îți pot ajuta familia și pe tine prin reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea relația voastre.

     2. În dormitor : Un somn odihnitor cu vise plăcute este garantat de piatra de ametist, așadar, așază-l pe noptiera de lângă pat. Ametistul calmează mintea și promovează un somn profund și liniștit, iar adiția unui cuarț roz poate susține energia iubirii din dormitor.


        3. În birou :

Citrinul și aventurinul sunt niște pietre semiprețioase excelente pentru biroul de acasă sau de la job. Citrinul este piatra creativității și productivității, în timp ce aventurinul verde va atrage noroc și succes în proiectele și sarcinile tale profesionale.


        4. În spațiul de meditație :

Alege piatra de Lapis Lazuli pentru aceste încăperi speciale. Meditația este un proces dedicat vindecării minții și trupului, așadar poziționează această piatră aproape de tine sau de covorașul de yoga pentru o introspecție și claritate mentală sporită. 

 

4. Pietrele semiprețioase și semnificația lor în ținutele de zi cu zi

Bijuterii pietre semipretioase
Fotografie creată de Alina Vilchenko, de pe platforma Pexels

Bijuteriile cu cristale semiprețioase nu doar că îmbogățesc estetic aspectul look-ului tău cotidian, dar aduc și beneficii energetice importante. Iată „de ce” și „cum” ai putea să integrezi pietrele semiprețioase în outfit-urile tale zilnice:

Colier lapis lazuli

1. Bijuterii prețioase: Colierele, lănțișoarele, brățările, inelele și cerceii cu cristale permit o apropiere a energiei lor protective de tine, amplificând efectele pozitive ale acestora. Spre exemplu, un colet cu cuarț roz te poate ajuta să îți deschizi inima la o întâlnire romantică alături de persoana iubită, iar un inel cu citrin poate atrage prosperitate și succes la locul de muncă.

Brosa ametist
Poză de Sterling & Wilde pe Unsplash

2. Îmbrăcăminte decorată cu cristale: 

 

Unele piese vestimentare au încorporate în design broderii intrigante cu pietre prețioase sau semiprețioase în țesătura lor. Cu toate acestea, costul lor poate fi unul considerabil, astfel că cea mai apropiată soluție ar fi să îți completezi look-ul elegant cu o broșă încastrată cu pietre semiprețioase. Spre exemplu, o rochie din mătase violet poate fi accesorizată cu o broșă florală cu ametist pentru un surplus de protecție energetică. 


3. Amulete și talismane:  


Le poți purta în buzunar sau în geantă pentru a beneficia de protecția și energiile lor binefăcătoare pe tot parcursul zilei. Spre exemplu, un mic talisman cu turmalină neagră te poate proteja contra energiilor negative și stresului cotidian. 

De ce sunt indicate cristalele?
Femeie meditand cu  cristale
Poză de Darius Bashar pe Unsplash

După cum am arătat anterior, fiecare piatră semiprețioasă este potrivită unei afecțiuni emoționale, fizice și spirituale și pot influența starea ta și energiile ambientale.

Descoperă farmecele scăpărătoare ale pietrelor semiprețioase și cristalo-terapiei:

  • Reduc stresul și anxietatea: Cristalele de ametist și de cuarț roz au energii calmante care ajută la relaxare și la un echilibru personal și familial.


  • Te protejează împotriva energiilor negative: Turmalina neagră, ametistul și obsidianul sunt excelente pentru crearea unui scut energetic contra stresului și gândurilor malefice ale altor persoane cu rele intenții.


  • Îmbunătățesc concentrarea și claritatea minții: Lapis Lazuli și citrinul sunt cunoscute pentru calitățile lor de stimulare a creativității și concentrării, fiind adecvate pentru oamenii cu un program plin, pentru studenți și elevi.


  • Favorizează vindecarea emoțională: Cuarțul roz și aventurinul verde sunt excelente pentru echilibrul emoțional și pentru stimularea sentimentelor de iubire și compasiune ale unor persoane față de partenerii lor.

În concluzie, cunoașterea și integrarea cristalelor în viața ta pot aduce efecte impresionante și eficiente datorită energiilor protective, pozitive și medicinale ale acestor minuni ale naturii! Ție ce piatră semiprețioasă ți se potrivește?